Posílení imunity

Máme tu podzim a brzy také zimu a to jsou pro mnohé z nás měsíce zvýšených výskytů nachlazení, viróz, chřipek, zánětů dýchacích cest apod. Ještě teď co nás straší Covid .Jak tedy posílit naši imunitu? Imunitní systém si představujeme příliš zjednodušeně a naivně očekáváme okamžité výsledky od zvýšeného přísunu vitaminů nebo probiotik. Nestačí však pouze spolykat pilulky a ihned očekávat posílenou imunitu. Mnohem důležitější je životní styl.

Je to individuální, každému vyhovuje něco jiného. Máme různá zaměstnání, koníčky, potřeby. Zkuste pro sebe něco udělat a uvidíte, že tělo vám to vrátí.

Pravidelná a pestrá strava

Stejně jako pohyb, je velmi důležité správné a pravidelné stravování. Není nic horšího, než začít den bez vydatné snídaně, do práce či školy jít bez pořádné svačiny, vynechat oběd a večer se přejíst k prasknutí. S tímto přístupen nejen že přiberete velmi brzo na váze, ale vaše tělo a organizmus trpí. A s ním také imunitní systém. Chcete-li udělat něco pro svou štíhlou linii a imunitní systém, začněte jíst bez stresu, v pravidelných intervalech, menší porce a nezapomeňte na druhou večeři. Hladovět na noc, je to nejhorší, co lze tělu v oblasti stravování provést. Nezapomeňte také na kvalitní a čerstvé suroviny, ze kterých by vaše jídla měl být připravena. Pravidelné stravování ve fastfoodech vám rozhodně lépe neudělá.

Pitný režim

Pití „obyčejné” vody příznivě napomáhá detoxikaci organizmu. Není proto radno zapomínat na pitný režim. Pokud do pitného režimu zařadíte zelený BIO čaj nebo bylinné čaje, rozhodně uděláte dobře. Optimální množství vypitých tekutin za den se pohybuje u dospělého člověka mezi 2 – 3 litry.

Dostatek spánku

Kvalitní a vydatný spánek je klíčem ke zdraví. Pokud tělu nedáte dostatečný prostor k odpočinku a regeneraci, rozhodně nepočítejte s tím, že bude fungovat a sloužit tak, jak má. Nedostatkem spánku tělo výrazně oslabujete a imunitní systém dostává „na frak”. Snadno pak podlehnete nachlazení, rýmě nebo jiným onemocněním. 8 hodin spánku je ideální doba.

Dostatek pohybu

Chodíte na procházky? Pokud ne, tak to rychle napravte. Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu je k nezaplacení. Nejen že si pročistíte hlavu a příjemně odpočinete, ale také pomůžete imunitnímu systému. Pobyt venku, i v nepříznivém počasí, pomáhá tělu vyrovnávat se s nejrůznějšími viry, bakteriemi a škodlivými látkami. Tělo se tak přirozeně stává odolnější.

Relax a smích

Ano, i tato rada je myšlena vážně. Podle vědeckých výzkumů dochází při smíchu k vyplavování endorfinů (hormony štěstí) z mozku, které pozitivně působí nejen na psychický stav člověka, ale také na jeho fyzický stav a organizmus. Je-li člověk po psychické stránce tzv. „v pohodě”, bývá na tom lépe i jeho fyzický stav. Nehledě na to, že mnohá onemocnění bývají způsobena právě špatným psychickým stavem a vyčerpáním. Relaxace je proto vhodným způsobem, jak psychiku navrátit do vyrovnaného stavu.

Věřím, že si najdete svoji cestičku ke zlepšení vaší imunity.

Vaše Renča