Pampeliška

Máme tu květen, počasí se nám trochu pokazilo, nebo jinak řečeno, vrátilo se nám jarní počasí, nicméně velmi příjemné jarní slunné dny nás určitě vyženou někam na procházku. Naše louky zdobí nápadně žluté květy pampelišky (smetánky lékařské). Takový malý zázrak.

Pampeliška je velmi prospěšná pro naše zdraví.

Kořen sbíráme před rozkvětem a na konci srpna a září

– užívá se ve formě odvaru, může se také usušit a rozemlít

– pomáhá při poruchách žlučníku, pálení žáhy, léčbě žloutenky, močových cest a ledvinových kamenech, snižuje krevní tlak

Listy sbíráme květen až září

– užíváme podobně jako hlávkový salát, nebo na chléb s máslem

– povzbuzují metabolismus a tím pomáhají snížit nadváhu

– jsou bohaté na vitamín C, A, D, B a betakaroten, dále jsou zdrojem křemíku, draslíku, a vápníku a mají 2x větší obsah železa než špenát.

Stvoly natrháme i s květy, omyjeme je a pak květy odstraníme a sníme denně 5-6 stvolů za syrova. Srovnáme tím žlučník a nížíme cukr v krvi.

Květy sbíráme duben až červen

– vyrábíme pampeliškový med.

Ale pozor, těhulky by s takovou kůrou měly počkat, těhotným ženám se užívání pampelišky ve větší míře nedoporučuje. Ve zvýšených dávkách pomáhá vyvolat menstruaci.

Vaše Renča