Hořčík v našem těle


Nedostatek hořčíku v organismu (hypomagnezémie) může způsobit poruchy metabolismu sodíku, draslíku, vápníku a fosfátů. Hlavní příznaky nedostatku hořčíku bývají bolesti hlavy, slabost, migréna, zhoršená koncentrace, nervozita, strach, deprese, bolest za hrudní kostí, tachykardie nebo poruchy srdečního rytmu.

Nadbytek hořčíku v organismu (hypermagnezémie) je obvykle způsoben chronickým selháním ledvin, neléčeným diabetem nebo dlouhodobým užíváním laxativ. Předávkování hořčíkem může být občas způsobeno nepřiměřeným užíváním potravinových doplňků s vysokým obsahem magnesia. Hlavními příznaky předávkování jsou zejména nízký krevní tlak, paralýza dechu nebo poruchy střevní peristaltiky.

Nejlepší zdroje hořčíku:

Pro milovníky čokolády je to dobrá zpráva – jedním z nejlepších zdrojů hořčíku je kakao, dále také celozrnné výrobky, banány, brambory, pomeranče nebo špenát. Na druhé straně existuje mnoho potravin, které využití hořčíku ze stravy ztěžují – např. bílé pečivo, uzeniny, alkohol.

Vysoký obsah hořčíku podle druhu potravin:

Nejideálnější je přijímat hořčík v přirozené podobě. U mnoha potravinových zdrojů hořčíku platí, že pokud potraviny obsahují vlákninu, je v nich přítomný i tento minerál. Za skvělé zdroje hořčíku jsou považovány tyto druhy potravin:

  • ovoce – datle, banán, sušené meruňky
  • zelenina a luštěniny – špenát, artyčok (tepelně upravený a bez soli), vařená čočka, hrách
  • maso a ryby – candát, tuňák, vařená kuřecí prsa
  • ořechy – mandle, piniová semínka, kešu
  • nápoje – mrkvová, grapefruitová nebo pomerančová šťáva, minerální voda Magnesia

Proč nepřijímáme dostatek hořčíku z jídla?

Změna stravovacích návyků v posledních 100 letech, změny klimatu – včetně faktoru kyselých dešťů s vyšším vyplavováním hořčíku z půdy, významné zvýšení intenzity zemědělské produkce jsou alespoň některé z příčin, které můžou za to, že se snížilo množství přijímaného hořčíku potravou. Složení stravy v mnoha případech navíc omezuje vstřebávání hořčíku ve střevě. 

Faktory snižující vstřebávání hořčíku ze střeva

  • potraviny s vysokým obsahem vápníku, fosfátu a zinku (tavené sýry, průmyslově vyrobené potraviny, sladkosti…)
  • Nedostatek vitamínů B1, B2, B6
  • Vysoký příjem tuků a sacharidů

Není jednoduché zjistit, že v organismu magnesium chybí. V počátečních fázích se jeho nedostatek projevuje hlavně nechutenstvím, únavou, slabostí, bolestmi hlavy nebo podrážděností. Pokud s deficitem tohoto minerálu bojuje člověk déle, vyskytují se svalové křeče, brnění končetin nebo poruchy srdečního rytmu.

Zamezte těmto nepříjemným příznakům a myslete na to, že hořčík je pro naše tělo nezbytný. Zkusme trochu změnit naše stravovací návyky a uvidíte, že to půjde a brzy budeme mít hořčíku dostatek a kdyby ne:

další alternativou k získání hořčíku čistě přírodní cestou je tkáňová sůl Magnesia Phosporica.

Vaše Renča